Logo_framtidensHR

Synsam: Rätt glasögon är ingen huvudvärk


Håkan Broman är nordisk produktchef för kliniska produkter på Synsam

Får du ont i huvudet och spänner axlar och nacke när du sitter framför datorn? Då behöver du antagligen nya glasögon.

Vill du må bra och vara effektiv på jobbet bör du gå till en legitimerad optiker med kompetens och kunnande kring synergonomi, säger optikern Håkan Broman

I takt med att vi lägger allt mer tid framför våra mobilskärmar, läsplattor och datorer, förändras också synen och behovet av synhjälpmedel. Ögonen måste fokusera för länge på kort avstånd, något vi ursprungligen inte är skapta för. Resultatet blir ofta ansträngda ögon och i förlängningen huvudvärk och smärta i nacke och axlar. Problemen drabbar alla – både de som har synfel och de som sedan tidigare har glasögon eller kontaktlinser. Receptet lyder oftast: Arbetsglasögon.

Fel avstånd till skärmen

– Specialgjorda glasögon för bildskärmsarbete dök upp när folk började arbeta långa perioder framför datorn. Man upptäckte snart att avståndet till skärmen inte var detsamma som när man läste. De som var lite äldre, och inte hade glasögon, behövde backa, då blev texten för liten. Använde man vanliga läsglasögon lutade man sig plötsligt framåt för att komma cirka 40 cm från skärmen, förklarar optikern Håkan Broman.

Närprogressiva glas lanserades. De spänner från 40 cm, ett bra läsavstånd, till 70 cm där man har skärmen – och upp till ett skarpt skrivbord.

– Samtidigt var man tvungen att byta glasögon så fort man måste gå till skrivaren eller prata med en kollega.

Optiker för individens behov

Ur detta föddes behovet av rumsprogressiva glas. De har en spännvidd från
de där 40 cm för läsning ända ut till fyra meter i rummet. Man behövde inte byta glasögon hela tiden och hade en fortsatt ergonomiskt bra hållning.

Glasen har dock sina begränsningar, och på längre avstånd för till exempel bilkörning blir det för suddigt.

 - Tyvärr går det inte att kombinera ”vanliga” privata glasögon med anpassade arbetsglasögon. Kompromissen blir för stor, menar Håkan Broman.

Idag finns även blåljusfilter. – Det blåa ljuset styr vakenheten och är ett gott ljus. Men det finns också ett ohälsosamt blått ljus med kortare våglängd som skadar cellerna på näthinnan. Synsam arbetar med glas som filtrerar bort ohälsosamt blått ljus, vilket skyddar ögat och ger ett mer vilsamt seende på skärmen.

Oavsett behov rekommenderar han ett besök hos optikern för att hitta glas anpassade för varje individ.

- Synen styr kroppens position, vilket medför hög risk för ergonomiska problem om man inte har rätt synkorrigering säger Håkan Broman.

"Vill du må bra och vara effektiv på jobbet bör du gå till en legitimerad optiker med kompetens och kunnande kring synergonomi"
Håkan Broman
Nordisk produktchef för kliniska produkter Synsam